luni, 23 mai 2016

Hora de la Fundatura

  Cati dintre voi au auzit de Fundatura Vrancei?
  Eu citisem in ultimul an cateva articole in Ziarul de Vrancea despre lucrurile minunate pe care le fac acolo sotii Mariana si Ionica Popa pentru pastrarea traditiilor dar daca cineva m-ar fi pus sa localizez pe harta Fundatura Vrancei, stiam ca e undeva prin Muntii Vrancei dar n-as fi reusit cu exactitate.
  In urma cu cateva zile Silvia Vrinceanu, redactor-sef  al Ziarului de Vrancea m-a intrebat daca vreau sa merg la cea de-a patra editie a horei satului organizata in Fundatura pe 22 mai si pentru ca auzisem de horele organizate si in localitatea mea in urma cu peste 70 de ani din povestile bunicului meu dar nu mai participasem niciodata la un asemenea eveniment am hotarat sa-i accept invitatia.
Astfel pe 22 mai in jur de 25 de persoane printre care se aflau jurnalisti, fotografi, bloggeri, tineri de la Clubul de Jurnalism ce activeaza pe langa Ziarul de Vrancea, alaturi de invitata speciala doamna Aurora Martin de la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse intre femei și bărbați, am pornit spre Fundatura Vrancei, catun situat in comuna Paulesti.
Cu cat ne indepartam de Focsani si ne apropiam de maiestosii Munti ai Vrancei cu atat eram mai captivati de frumusetea peisajului ce ni se dezvaluia privirilor. Ne simteam coplesiti de maretia naturii ce parca ne taia respiratia.
  Impresionati am fost si de Muzeul Radacina Vrancei, infiintat in 2004 de Costica Besa in Barsesti, pe care l-am vizitat in drumul nostru spre Fundatura. Acest Muzeu are in patrimoniu aproape 400 de obiecte, majoritatea donatii ale consatenilor, unelte de munca, obiecte casnice, piese de costum popular si instrumente muzicale dar si obiectele care demonstreaza participarea satenilor din Birsesti la Primul si Al Doilea Razboi Mondial: fotografii, arme, decoratii, acte.
 Coplesiti de splendoarea muntelui am ajuns dupa pranz in Fundatura unde am fost intampinati cu paine si sare de locuitorii micului catun, imbracati in frumoase straie populare.
  La initiativa tinerilor din Clubul de Jurnalism si cu aportul invitatilor din Focsani, copiii din Fundatura au primit un numar insemnat de carti ce vor pune bazele unei biblioteci de week-end in casa unei mamici de aici.
   Grupul Vocal Accord a incantat audienta cu cateva piese de inspiratie folclorica, la fel ca si doua eleve, din Odobesti si din Panciu, alaturi de profesoara lor, doamna Rosu, ce au cantat cateva cantece populare.


Apoi hora propriu-zisa nu se mai putea lasa asteptata...
Foto: Vasile Prunila
Nu stiai ce sa admiri mai intai...Frumusetea peisajului din gradina familiei Popa sau frumusetea straielor locuitorilor Fundaturei?!
Iar pentru pentru ca betia simturilor sa fie deplina, gazdele si-au  rasfatat invitatii cu bucate alese, specifice zonei.
Parca nu-ti venea sa mai pleci dintre acesti oameni ce sunt atat fizic cat si spiritual mai aproape de cer.
  Avem o tara atat de bogata spritual... Munti de o frumusete rar intalnita si locuitori pe masura...

P.S. Multumim, organizatorilor pentru ospitalitate dar si pentru lupta pe care o duc pentru pastrarea traditiilor ce in alte zone au fost de mult timp uitate dar si Silviei Vrinceanu ce ne-a facut partasi la un eveniment prea rar intalnit in zilele nostre!
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu