miercuri, 9 noiembrie 2011

Sfantul Nectarie Taumaturgul

  Foarte putine persoane stiu ca pe 9 noiembrie, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Nectarie Taumaturgul
Nici eu nu  stiam, nu auzisem despre acest Sfant pana in ianuarie 2008, cand intr-un moment dificil al vietii mele eram internata intr-un spital din Bucuresti.Aici un preot tanar cu multa daruire, ce slujea in acest spital, citindu-mi deznadejdea in ochi, mi-a vorbit despre Sf. Nectarie, Sfantul ce vindeca orice boala, daca te rogi lui cu credinta .Tot acest preot mi-a daruit carti cu viata Sf. Nectarie dar si cu minunile savarsite de el in Grecia dar si in Romania.
  Asa am aflat ca acest sfant s-a nascut pe 1 octombrie 1846, in Silivria, un orasel situat in provincia Tracia din nordul Greciei. La botez a primit numele de Anastasie. La varsta de 14 ani se indreapta catre Constantinopol, dornic sa-si continue studiile. In anul 1866, ajunge in insula Chios, unde lucreaza ca pedagog si dascal. La 27 de ani, devine monah la Manastirea Nea Moni, primind numele de Lazar. Dupa un an de zile este hirotonit diacon, primind numele Nectarie.
Dupa ce a absolvit cursurile Facultatii de Teologie din Atena, in anul 1885, pleaca in Egipt. Aici slujeste la biserica "Sfantul Nicolae“, din Cairo. La 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie il hirotoneste mitropolit onorific de Pentapolis.
Din cauza unor slujitori ai Bisericii din Alexandria, care l-au acuzat pe Nectarie ca ar vrea sa ia locul patriarhului, este trimis in anul 1890 in Grecia. Patriarhul Sofronie va da o ordonanta, prin care ii retrage cinstea arhiereasca. In Grecia, ajunge director al Seminarului Teologic Ortodox Rizarios.
Renunta la functia de conducator al Seminarului Teologic si intemeiaza Manastirea Sfanta Treime din insula Eghina, unde ramane pana la sfarsitul vietii. Trece la cele vesnice pe 8 noiembrie 1920, dupa ce a indurat timp de un an si jumatate chinurile cancerului. Desi moare din cauza cancerului, el este grabnic vindecator de cancer si de alte boli grave.
Printr-o intamplare minunata, trupul sau este descoperit neputrezit si izvorand mir. La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaste au fost scoase din mormant si asezate in biserica manastirii din Eghina, pentru cinstire si binecuvantare. Canonizarea sa a avut loc in 1961, cu zi de praznuire pe 9 noiembrie.
  Daca va aflati in momente de cumpana in care va simtiti coplesiti de greutatile vietii si aveti drum prin Bucuresti, mergeti la Manastirea Radu Voda unde se gasesc particele din moastele sale inca din anul 2002.
Cu siguranta, aici veti simti cum linistea, pacea sufleteasca va invadeaza sufletele si veti pleca increzatori ca Sfantul Nectarie vegheaza in orice clipa asupra voastra  
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu