luni, 3 decembrie 2012

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

   Astazi, 3 decembrie, este sarbatorita Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități.
   În Uniunea Europeană, o persoană din șase, adică aproximativ 80 de milioane de oameni, are o dizabilitate al cărui grad variază între ușor și grav.
  ''Conform Cartei drepturilor fundamentale a UE, „Uniunea recunoaște și respectă dreptul persoanelor cu dizabilități de a beneficia de măsuri care să le asigure autonomia, integrarea socială și profesională, precum și participarea la viața comunității”. În plus, UE și toate cele 27 de state membre ale acesteia s-au angajat deja să creeze o Europă fără obstacole prin semnarea Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (UNCRPD).
  „Accesibilitate” înseamnă posibilitatea persoanelor cu dizabilități de a avea acces, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, la transporturi, la sistemele și tehnologiile informației și comunicațiilor, precum și la alte facilități și servicii.
  „În Europa toată lumea are dreptul să participe pe deplin în cadrul societății, iar europenii împărtășesc foarte clar acest punct de vedere”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție.„Accesibilitatea universală este în centrul strategiei noastre pentru o Europă fără obstacole''.
 Si cum si noi suntem una dintre cele 27 de tari...
  Din pacate, in tara noastra exista persoane care nu pot beneficia de tratamentul chirurgical sau medicamentos de care au nevoie, exista persoane cu diverse dizabilitati care nu pot iesi din casa din lipsa accesibilitatii sau care nu-si pot asigura traiul zilnic.
  Sa mai vorbesc despre lipsa locurilor de munca pentru persoanele cu dizabilitati?Despre imposibilitatea acestora de a calatori, de a merge la teatru sau de a vizita muzee?Acestea sunt deja prea mult pentru cei cu dizabilitati. Lor nu le este permis sa viseze la asa ceva.
   Ei nu au dreptul la demnitate in viziunea celor ce conduc destinele acestei tari.
  In final, va sfatuiesc sa luati atitudine si sa luptati pentru drepturile voastre, sa luptati pentru a avea o viata mai buna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu